Agawa i nikt więcej

świeży, pachnący, zdrowy

Chleb zrobiłam z 2/3 porcji:

445 ml wody,

łyżeczka cukru,

łyżeczka soli,

łyżka oliwy,

705 g mąki (wymieszałam pełnoziarniste: orkiszową, pszenną i żytnią),

220 g zakwasu (miałam żytni).

DSCN0330.JPG

Składniki umieściłam w pojemniku automatu według podanej wcześniej kolejności. Włączyłam program podstawowy (w mojej maszynie trwa 3 h) po ok. 1,5 h (chyba 3 mieszania i 3 wyrastania były), wyjęłam mieszadło z maszyny, posypałam czarnuszką i zostawiłam ciasto na 1,5 h do wyrośnięcia. Następnie włączyłam program 12 - pieczenie trwające godzinę. 

Na ciepło chlebek trochę wilgotny, ale taka uroda chlebów pełnoziarnistych na zakwasach.